Οργή λαού; Αργήσαμε λιγουλάκι.

12:06 μ.μ.

(7) Comments

Διαβάζω αδιάκοπα όλες αυτές τις μέρες τα γνωστά περί ΔΝΤ, απώλειας εθνικής κυριαρχίας, επιστροφής στις μέρες του 50, καταστροφής της μεσαίας τάξης, γενιάς νεοπτώχων, απώλειας όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων που πέτυχαν τα τελευταία 30 χρόνια, κοινωνικής αδικίας.

Ανατριχίλα. Συμφωνώ.

Αλλά από την άλλη ΕΞΟΡΓΙΖΟΜΑΙ. Με τον εαυτό μου, και με όλους εμάς. Οσα θα γράψω από εδώ και κάτω αφορούν και εμένα τον ίδιο, γι’αυτό μην προσβληθείτε (περισσότερο από όσο χρειάζεται).

“Φάγανε τα λεφτά”, “πού είναι τα λεφτά”. ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΡΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΡΩΓΑΝΕ; Μήπως ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε που εδώ και 30 χρόνια τώρα ακούγαμε απαθείς στις ειδήσεις τα σκάνδαλα να διαδέχονται το ένα το άλλο; Που οι γονείς μας (και ενίοτε και εμείς, ως γονείς) δασκαλεύαμε τα παιδιά μας να “τακτοποιηθούν” στο Δημόσιο; Που αποδεχόμασταν την παραοικονομία ως de facto standard;

Διαμαρτυρηθήκαμε εμείς όταν ΠΟΤΕ δεν λαμβάναμε απόδειξη για οποιαδήποτε υπηρεσία μας προσφερόταν, γιατί μέσα στην κουτοπονηριά μας θεωρούσαμε οτι “γλυτώναμε το ΦΠΑ”; Οχι, γιατί εμείς η κάποιος γνωστός μας σίγουρα κάναμε το ίδιο ως “επαγγελματίες”.

Κουρέψαμε ποτέ γουλί και βγάλαμε προς δημόσια επίδειξη στην πλατεία Ομονοίας κανέναν γιατρό, εφοριακό, καθηγητή ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, εξεταστή του υπουργείου Συγκοινωνιών (κλπ, κλπ) επειδή χρηματιζόταν; Η θεωρούσαμε οτι “δεν γίνεται αλλιώς”; Οχι, γιατί εμείς η κάποιος γνωστός μας ανήκε σε αυτή την τάξη “επαγγελματιών” και πλούτιζε με τον ίδιο τρόπο.

Οταν ο κάθε ΓΑΙΔΑΡΟΣ πάρκαρε στο πεζοδρόμιο από το οποιο περνούσε το παιδί μας για να πάει στο σχολειο του, φροντίζαμε να ειδοποιήσουμε την τροχαία ωστε να είναι γάιδαρος ΧΩΡΙΣ πινακίδες για τις επόμενες μέρες; Οταν η τροχαία δεν ερχόταν, το καταγγέλλαμε; Οχι, γιατί την επόμενη μέρα θα παρκάραμε ΕΜΕΙΣ εκεί (ή ήμασταν της τροχαίας).

Ζητήσαμε ποτέ να μάθουμε πού πάνε τα χρήματά μας; Οχι το ΠΟΣΑ χρήματα δίνουμε, αλλά το ΠΟΥ πάνε. Ποτέ. Το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν να δίνουμε λιγότερα. Basic economics (lack of).

Το κράτος φέρει μεγάλη ευθύνη, δεν λέω. Μας “εκπαίδευσε” στην αναισθησία ωστε να μας έχει του χεριού του. 30 χρόνια δεν είναι λίγα. Μάθαμε να λειτουργούμε έτσι. Όλοι μας είμαστε μπλεγμένοι σε αυτό γιατί είτε εμείς οι ίδιοι είτε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο μας αποτελούμε (έστω και άθελά μας) γρανάζι του μηχανισμού αυτού της διαφθοράς.

Ομως, τώρα, δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Alea jacta est μέν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθήσουμε με σταυρωμένα χέρια και να κλαίμε την πικρή μας μοίρα. Εξάλλου, το παιχνίδι τώρα αρχίζει.

Αντί λοιπόν να αναλωνόμαστε στην παρακολούθηση τηλεοπτικών πολιτικών συζητήσεων αμφιβόλου ποιότητας και προσφοράς γνώσης, αντί να παίρνουμε τους δρόμους με πλακατ και τραγούδια της εργατικής τάξης διαδηλώνοντας (για τι; για να προστατεύσουμε τα “κεκτημένα” μας που πλέον δεν έχουμε καμία ελπίδα να διατηρήσουμε;), ας ξυπνήσουμε επιτέλους! Χάσαμε το παιχνίδι αλλά όχι και τον πόλεμο! Κανείς δεν πρόκειται να μας δώσει τσάμπα χρήμα. Θα πρέπει να το κερδίσουμε. Ακόμα και αν πρέπει να συγκρουστούμε με το ίδιο το κράτος.

Για να μην παρεξηγηθώ: Σύγκρουση με το κράτος δεν είναι για μένα πορείες στους δρόμους, σύγκρουση με την αστυνομία και κάψιμο κάδων και αυτοκινήτων. Σύγκρουση με το κράτος είναι σύγκρουση με τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ και την ΟΚΝΗΡΙΑ η οποία έχει ριζώσει για τα καλά μέσα στο σύστημα.

Για να μην παρεξηγηθώ 2: Ο ωρομίσθιος εργάτης των 500 ευρώ που έχει να συντηρήσει τετραμελή οικογένεια σίγουρα θα γυρίσει και θα μου πει ότι ξεστομίζω τρελές θεωρητικές κοτσάνες. Και θα έχει δίκιο. Το άρθρο αυτό αφορά καλώς ή κακώς τη μεσαία αστική τάξη (υπάρχει). Δυστυχώς οι εξαιρετικά χαμηλών εισοδημάτων κοινωνικες τάξεις βρίσκονται δέσμιες των υποχρεώσεών τους και αδυνατούν να αντιδράσουν περισσότερο από όσο ήδη κάνουν. Ομως, μπορούν οι υπόλοιποι να το κάνουν για αυτούς.

Ας γίνουμε επιτέλους ανταγωνιστικοί. Ας κάνουμε τα (λίγα) χρήματά μας να πιάσουν τόπο. Η πάλη και η αντίδραση πρέπει να είναι καθημερινή. Και κοστίζει πολύ περισσότερο από μια πορεία με πλακάτ. Μαντέψτε: Χρειάζεται ΔΟΥΛΕΙΑ. Και αντίδραση εκεί που η δουλειά μας παρεμποδίζεται.

Μην με παρεξηγήσετε, δεν υπονοώ οτι δεν δουλεύουμε. Ισα ίσα που δουλεύουμε πολύ. Αλλά τώρα πλέον, πρέπει να δουλέψουμε αποτελεσματικά.

Φακελάκια, οκνηροί δημόσιοι υπάλληλοι που μας ταλαιπωρούν για να μας προσφέρουν τις αυτονόητες υπηρεσίες, εταιρίες ή ιδιώτες που εκμεταλλεύονται το χάος για να κερδίσουν με δόλο χρήματα από εμάς, συμπολίτες μας με γαιδουρινή συμπεριφορά και ασέβεια προς το κοινό όφελος, πρέπει να εκλείψουν. Με υψηλό κόστος μεν, αλλά πρέπει.

Οι απεργίες, παρ’ότι δικαίωμά μας, κατά την ταπεινή μου άποψη δεν θα ωφελήσουν. Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, άρα κανείς δεν θα μας τα δώσει. Πρέπει να τα ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ, και να ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ τους “έξυπνους” να μας τα ξαναφανε. Αυτή είναι πραγματική πάλη, έχει πραγματικό κόστος, και αν το κάνουμε σωστά θα έχει και πραγματικά ωφέλη.

Στο επόμενο σκάνδαλο που θα αποκαλυφθεί (και είναι μαθηματικά σίγουρο βάσει στατιστικών οτι κάποιο σκάνδαλο θα υπάρξει), ΕΚΕΙ ας διαμαρτυρηθούμε όσο έντονα διαμαρτυρόμαστε τώρα για την απώλεια των κεκτημένων μας. Είναι τα δικά μας λεφτά που πάνε σε ξένες τσέπες.

Αντέχουμε;

7 Responses to "Οργή λαού; Αργήσαμε λιγουλάκι."

Ανώνυμος said :
1 Μαΐου 2010 στις 2:46 μ.μ.
Γειά σου ΓυροΜυριστή.
Καλό θα ήταν να μην αναπαράγουμε στις προσωπικές μας συζητήσεις τη θεωρία της συνολικής ευθύνης που ευαγγελίζονται τα "παπαγαλάκια" των ΜΜΕ, ακόμα και αν έχει μια κάποια λογική βάση. Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι...
Όλο το σαθρό σύστημα ρεμούλας και εξυπηρετήσεων λειτούργησε ως πυραμίδα. Που σημαίνει ότι η μεσαία τάξη μπορεί να έγλυψε και αυτή ένα κοκκαλάκι αλλά η ελίτ της πυραμίδας είναι αυτή που ωφελήθηκε ασύγκριτα περισσότερο. Και όταν λέμε ελίτ μη σκεφτόμαστε μόνο τους πολιτικούς - αυτοί έπαιζαν το ρόλο του μεσάζοντα, μιλάμε για επιχειρηματίες όλων των ειδών, από αρχιλαμόγια μέχρι καθιερωμένα αστικά τζάκια. Τώρα που τα λεφτά τελείωσαν και η πυραμιδούλα χρειάζεται νέους πόρους ακολουθεί η μετατροπή της μεσαίας τάξης σε νεόφτωχους και των νεόφτωχων σε λούμπεν. Η πυραμίδα αυτή είχε ονομαστεί ισχυρή Ελλάδα των ολυμπιακών αγώνων και του ΧΑΑ που θα μας πλούτιζε σε μια βραδυά. Πόση ευθύνη μπορεί να έχει ο μικρομεσαίος που πίστευε ότι ζει σε μια ισχυρή οικονομία όπως του παρουσίαζαν τα ΜΜΕ; Λίγη, γιατί αυτή η εξαπάτηση ουσιαστικά στοχοποιούσε τον ίδιο, τον έκανε να ξανοίγεται, να δανείζεται για σπίτια και αυτοκίνητα έτσι ώστε να κληθεί τώρα να πληρώσει και τα σπασμένα αδιαμαρτύρητα.
Πρέπει να απαρνηθούμε τη θεωρία της συνολικής ευθύνης όχι μόνο γιατί οι ευθύνες έχουν όντως διαφορετικά ποσοστά καταμερισμού ανά κοινωνική τάξη, αλλά γιατί η σημερινή μαυρίλα είναι προτιμότερο να μετατραπεί σε οργή παρά σε μιζέρια.
Κράτα τον διάλογο ανοιχτό πάντως, μας χρειάζεται τούτες τις ώρες
Βασίλης
Gyromyristis said :
1 Μαΐου 2010 στις 2:53 μ.μ.
Γειά σου Βασίλη,

πολύ ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις. Να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν μιλώ για συλλογική εύθύνη και εκεί διαφοροποιούμαι από τα ΜΜΕ. Μιλώ για απουσία αντίδρασης.

Η αποδοχή της διαφθοράς ως αναπόσπαστου κομματιού της καθημερινότητάς μας, είτε γιατί μας βόλευε είτε γιατί ήμασταν άμεσα ή έμμεσα εξαρτημενοι από αυτή, ήταν το μοναδικό κομμάτι στο οποίο κατέχουμε μέρος της ευθύνης. Οπως ανέφερα, το κράτος μας "εκπαίδευε" επί αρκετές δεκαετίες στο να μην αντιδρούμε, γι'αυτό και λέω οτι έχουμε μέρος μόνο της ευθύνης.

Αυτό που τονίζω είναι οτι τώρα, η οποιαδήποτε αντίδραση με μορφή κινητοποιήσεων δεν έχει νόημα (κατά την ταπεινή, προσωπική μου άποψη). Τα λεφτά χάθηκαν, τέρμα. Τι διεκδικούμε σήμερα με τις κινητοποιήσεις μας; Και ας πούμε οτι αυτά που διεκδικούμε συμφωνεί το κράτος να μας τα παραχωρήσει. Από πού;

Οσο και αν ακούγεται περίεργο, απαρνούμαι και εγώ τη θεωρία της συνολικής ευθύνης, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται σήμερα. Ομως, αυτό αφορά το παρελθόν. Εφόσον "αφυπνιστηκαμε", από σήμερα και στο εξής η συλλογική ευθύνη είναι πραγματικότητα. Προτρέπω λοιπόν να μετεχουμε όλοι σε αυτή από αύριο. Να μην επιτρέψουμε ξανά (στο μέτρο που έχουμε τη δύναμη και μπορούμε) όλα αυτά τα οποία ως τώρα συνέβαιναν και μας έφτασαν εδώ.
Ανώνυμος said :
1 Μαΐου 2010 στις 3:15 μ.μ.
Όσοι κινητοποιούνται δεν έχουν αυταπάτες. Ξέρουν ότι λύση όπως την αντιλαμβάνονται θα μπορούσε να δοθεί μόνο μέσω ανατροπής πολλών κατεστημένων και θεσμών πράγμα για το οποίο σίγουρα δεν είναι προετοιμασμένοι καθώς και αυτοί είναι καθημερινοί εργαζόμενοι με οικογένειες και οικονομικές υποχρεώσεις. Αντιθέτως είναι προετοιμασμένοι για αυτά που τους περιμένουν και έχουν σε μεγαλύτερη ετοιμότητα τα μικροαστικά από τα επαναστατικά τους αντανακλαστικά.
Όμως κάνουν (και έχουν κάθε δικαίωμα) φωναχτή δήλωση ότι δε δέχονται την συνολική ευθύνη που τους φορτώνουν οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ και συναντώμενοι στο δρόμο ελπίζουν να δημιουργηθούν επιτέλους τα κινήματα πολιτών που ζητάς και εσύ.
Και επειδή θα είμαστε αφελείς αν αρνηθούμε ότι η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας δεν είναι ένα σύμπτωμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης (τα πιο αδύνατα μέλη αρρωσταίνουν πρώτα), κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτά τα κινήματα θα ξεπηδήσουν από την αριστερά και το δρόμο και όχι από τα soon to be released κόμματα εργατικών και πετυχημένων Βγενόπουλων.
Τώρα όσον αφορά τις ορδές πεινασμένων και νέων του no future, επειδή δε γουστάρουν όλοι να σπάνε τα κεφάλια τους στα γήπεδα καλή τύχη στους αριστούχους πτυχιούχους αστυνομικούς μας.
Unknown said :
1 Μαΐου 2010 στις 3:42 μ.μ.
Συμφωνω σε πολλα απ' οσα λες. Καθομαι και σκεφτομαι τωρα το θειο μου, με 4 παιδια, που τοσα χρονια ψηφιζε ΝΔ και δεν το "ομολογουσε", ο οποιος επαιρνε μια πενιχρη συνταξη. Αυτος ο ανθρωπος, συμφωνα με σενα τωρα δε μπορει να κανει τιποτα. ΟΚ, θα πληγει κι αυτος για ακομα μια φορα. Με τη διαφορα ομως οτι καποιοι αλλοι, που θα ζημιωθουν πρισσοτερο η λιγοτερο - δεν εχει τωρα αυτο και μεγαλη σημασια - απο εκεινες τις επιλογες της πλειψηφιας, δε φερουν την ιδια ευθυνη. Τελωσπαντων, ετσι ειναι: "Μαζι με τα χλωρα καιγονται και τα ξερα" λεει ο λαος. Το θεμα ειναι να καταλαβουμε ολοι τις ευθυνες μας και να δουμε τι μπορουμε να κανουμε για να παμε επιτελους μπροστα.

Σπυρος
La Kom said :
1 Μαΐου 2010 στις 4:05 μ.μ.
Opa, opa... Miso lepto...

@GyroMiro: Apantao ena ena sta hitpoints pou diekryna:

"Τα λεφτά χάθηκαν, τέρμα" <-- Ta lefta den xathikan. Ta lefta klapikan. Ekei stin Leehman kai stin Goldman Sachs trone, pinoun k pernoun bonus stin ygeia ton koroidon... Boroume kai prepei na ta diekdikisoume. Apla den boroume me tis kyverniseis tou PASOK k tis ND pou einai oi idioi pou periethalpsan tous egglimaties -kai ypodiknyoun aftin tin thesi: "Ta lefta xathikan". Eidika tora pou h Amerikaniki Dikaiosyni dierevna ta kakos keimena tis Goldman Sachs, tha itan megali efkairia na zitisoume oti mas eklepsan!

Les "Ti diekdikoume"... O kosmos to fonazei katharotata: "FERTE PISO TA KLEMMENA"!

"Και ας πούμε οτι αυτά που διεκδικούμε συμφωνεί το κράτος να μας τα παραχωρήσει. Από πού;" <--

Ta klemena? Apo ta klemena! Na tous kynigisei! Tha to kanei omos? An pali milame gia ta lefta pou xreiazontai gia ena kalytero epipedo zois, apo ta kerdi tou kefalaiou fysika!!!

Mi geliese.... LEFTA YPARXOUN alla oxi gia sena, oxi gia mena, oute gia tis syntakseis, tin paideia, tin ygeia k.t.l.

Lefta yparxoun gia tous kerdoskopous pou tous plironeis ton kouko aidoni, gia tous trapezites pou tous xrostas 10 daneia (kai as plironeis mono ta 2), gia ta oligopolia (pou exoun ksexasei oti oi times sta kafsima katevainoun ki olas)... Gi aftous

Skepsou mono oti oi trapezes stin ellada, en meso krisis anakoinosan kerdi pou ftanoun ta 51.000 EURO kathara ana trapezoypallilo!!! Dianoeise to noumero?

Gi afto sou leo! Min to berdeveis: To oti den exei o kosmos lefta den tha pei oti den exoun k oi viomixanoi. Etsi theloun na pisteveis, gi afto to thetoun os Ethniko zitima. Kathe allo malista: To oti o kosmos den exei lefta, tha pei oti oi viomixanoi syssorevoun perissotera (symfona me tin arxi tis antagonistikotitas) k gi afto menoun ligotera gia olous tous allous.

Molis prin apo mia vdomada malista o Venizelos agorase (pali) k alla germanika ypovrixia (!!!), Eno se geniko plaisio, oi dapanes gia eksoplismous sinexizoun na anevenoun!!! Thymase fantazomai oti daneisan stis trapezes 27 dis (daneika kai agyrista) otan legan -kai pali- oti den yparxoun xrimata gia ta asfalistika tameia! Kai h eforia os davatzis vlepeis, den paei piso!

"Εφόσον "αφυπνιστηκαμε", από σήμερα και στο εξής η συλλογική ευθύνη είναι πραγματικότητα" <- Kala afto, den tha ginei epeidi to les, stous xronous pou pisteveis. Exei akoma douleia h istoria. Den exei olos o kosmos ta idia antanaklastika..
dimitris said :
2 Μαΐου 2010 στις 6:18 μ.μ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dimitris said :
2 Μαΐου 2010 στις 6:23 μ.μ.
Πολύ σωστά επισήμανες, ότι έχουμε άγνοια του πού πάνε τα χρήματα που δίνουμε. Και αυτό είναι κρίσιμο.
Όχι μόνο δεν ξέρουμε τα νούμερα, αλλά αγνοούμε και τους όρους που τα περιγράφουν.

Είναι όμως καιρός, να αρχίσουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα και οι αριθμοί και τα αθροίσματα και τα pivot tables και τα charts και οι συγκρίσεις με άλλες χρονιές και άλλα μεγέθη.

Αλλά κυρίως είναι ανάγκη να δίνεται και η κατάλληλη επεξήγηση και εκπαίδευση στο κοινό που θα τα παρακολουθεί.

Και να μην είναι διαθέσιμα αυτά μόνο στον κάθε λακέ των κομμάτων και των ΜΜΕ που τα πετάει στον αέρα για εντυπωσιασμό.

Είναι καιρός, διότι και οι τεχνολογίες υπάρχουν, και η τεχνογνωσία. Και πιστεύω ότι και τα εργατικά χέρια θα βρεθούν.

Είμαι σίγουρος ότι αν δημοσιοποιούνται τα data σε επεξεργάσιμη μορφή, όλο και κάποιοι θα βρεθούν να τα ενσωματώσουν σε εφαρμογές (web), δημόσια, έτσι ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο εικόνα.

Είναι πολύ διαφορετικό το να τα λέμε στα καφενεία με το να τα βάζουμε κάτω με χαρτί και με μολύβι. Μπορεί να δούμε πράγματα που θα μας τρομάξουν. Και ας είναι λίγο πολύ γνωστά.

Το ίδιο ισχύει και με όλα τα μεγέθη που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τις οικονομίες των αγορών. Όπως μπορεί να δει κανείς έξοχα και σε άρθρα όπως π.χ. το 'ΗΠΑ: Κέρδη 335% λόγω... κρίσης!'

Η αγορά δεν είναι μόνο οι δείκτες των μετοχών και των χρηματιστηρίων που δίνουν ανελλιπώς οι εφημερίδες. Πρέπει να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί και άλλα μεγέθη.

Δημήτρης Δασκαλάκης

Δημοσίευση σχολίου