Αποσπάσματα από μια συζήτηση

12:52 μ.μ.

(5) Comments

 

Αντί άρθρου, αυτή είναι μια συζήτηση που είχαμε σήμερα με διάφορους φίλους και γνωστούς. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μπει εδώ. Τα ονόματα έχουν αλλάξει. Γράψτε την άποψή σας.

 

Εγώ: Ντρέπομαι για την πατρίδα μου. Ντρέπομαι για όλους αυτούς που και εγώ κατά καιρούς ψήφισα να με κυβερνούν και τώρα, στη δυσκολότερη στιγμή, δεν έχουν να πουν ΤΙΠΟΤΑ απολύτως. Θέλω να δουλέψω σκληρά και να διορθώσω τα πράγματα, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα διορθωθούν ποτέ. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα.


P.L.:(

O.L.: Ας κάνουμε εμείς το κομμάτι που μας αναλογεί. δηλαδή να δουλεύουμε σκληρά, να δηλώνουνε τα εισοδηματά μας και να ζητάμε αποδείξεις. αν καταστραφούμε, τουλάχιστον να έχουμε την συνείδηση μας ήσυχη.

Εγώ: O.L., δεν ξέρω αν αρκεί. Πραγματικά δεν είμαι πλέον σίγουρος για τίποτα. Για άλλη μια φορά δεν ξέρω αν μπορώ να εμπιστευθώ τη χώρα μου, ξεκινώντας από τους πολιτικούς και φθάνοντας ως το διπλανό μου. ΚΑΠΟΙΟΣ να μου δώσει λόγο να πιστέψω σε εμάς! Το θέλω πολύ αλλά δεν βρίσκεται κανείς!

O.L.: φίλε, συμφωνώ και εγώ με αυτά που λες. αλλά υπάρχει μια διαφορά. δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός αυτή την στιγμή στα ηνία της χώρας. όπως ξέρεις , πλέον την χώρα κυβερνά το ΔΝΤ και η τρόικα. οι δικοί μας απλώς κάνουνε ότι τους λένε. ψηφίζουνε τους νόμους που τους λένε αυτοί. είμαι πιο σίγουρος τώρα, που κάποιος γραφειοκράτης λογιστής θα κοιτάζει τα έσοδα έξοδα, παρά ένας πολιτικός. δεν έχουμε άλλη διέξοδο και ελπίδα. ελπίζω εμείς σαν λαός να ηρεμήσουμε. και ελπίζω και οι ξένοι να κάνουν ότι υποσχεθήκανε. αλλιώς πάμε για στάση πληρωμών, χρεοκοπία, κατάσχεση καταθέσεων, κρατικοποίηση τραπεζών.η ελπίδα μου βασίζεται ακριβώς στο γεγονός ότι η τύχη της χώρας δεν βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών αλλά κάποιων άλλων. που δεν είναι και έλληνες. και αυτό μεγάλο προσόν. πλέον η λέξη έλληνας είναι συνυφασμένη με όλα τα αρνητικά.

Q.U.:  Σύμφωνα με τα στατιστικά δουλεύουμε περισσότερες ώρες και παίρνουμε σύνταξη σε μεγαλύτερη ηλικία από τα περισσότερα κράτη της ΕΕ. Οπότε μάλλον για την κατάστασή μας δε φταίει το ότι δε δουλεύουμε αρκετά....


Επίσης οι «λογιστές» της τρόικας που μας κυβερνάνε τώρα δεν είναι καμιά ανεξάρτητη αρχή. Είναι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα συμφέροντα των χωρών και των εργοδοτών τους και κατά δεύτερο λόγω για την ανάπτυξη της Ελλάδας (γι’ αυτό και δεν έχουμε δει να προτείνουν κανένα αναπτυξιακό μέτρο).

Εγώ:  Ολα αυτά σωστά. Την πορεία χθες γιατί την κάναμε ρε παιδιά; Για να ΜΗΝ περάσουν τα μέτρα; Ακουγα το BBC όλη μέρα. Ο άνθρωπος έβγαζε κόσμο από την Ελλάδα συνεχώς να μιλήσουν. Ολους τους ρώταγε το ίδιο πράγμα: "Τι προτείνετε αντί του ΔΝΤ"; Ε, ακουγα συνδικαλιστικές @@ριές από όλους, χωρίς ΟΥΤΕ μια πρόταση. Κανείς στην Ευρώπη δεν κατάλαβε ΓΙΑΤΙ κάνουμε αυτή την διαδήλωση. Για να μην έρθει το ΔΝΤ; Μα μετά θα έχουμε πτώχευση, ήτοι μετά να δεις κεφάλια που θα ανοίξουν. Για να βρούμε τους κλέφτες; ΝΑι, αλλά δεν έγινε για αυτό βρε παιδιά χθες η διαδήλωση. Για να μην περάσουν τα μέτρα; Ναι, ούτε εμένα μου αρέσουν ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ; Και δεν μιλάω για εμένα και εσένα, αλλά ως λαός. Θα μπορούσαμε να κάνουμε διαδήλωση για τη μη ύπαρξη αναπτυξιακών μέτρων. Το κάναμε; Περάσαμε τέτοιο μήνυμα;

D.H.: Αφού είναι ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ να δουν τι στο καλό γίνεται γύρω τους, σε άλλα κράτη που είχαν την εμπειρία του ΔΝΤ, τότε τί να πώ....

όλο λέμε για τους Τούρκους, λέμε για τον έναν λέμε για τον άλλο, αλλά δεν κοιτάμε ποτέ να επωφεληθούμε από την εμπειρία άλλων....λες και είμαστε εμείς αυτοί που έχουμε δικαίωμα στην παρθενογέννηση, μόνο και μόνο επειδή ένας Φειδίας, ένας Ικτίνος και ένας Καλλικράτης συνέλαβαν και έχτισαν τον Παρθενώνα !!!

Αντί να λάβουν μέτρα για να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να αυξήσουν την κατανάλωση και την κυκλοφορία του χρήματος, μειώνοντας τον ΦΠΑ, και τους φόρους ( πού να καταλάβουν τα σαΐνια οτι υπάρχει οικονομία κλίμακος και οτι είναι προτιμότερο να πουλήσεις 10 των 5 ευρώ παρά 3 των 10 ) έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές, τί κάνουν ???

Μειώνουν την κατανάλωση, για να αυξηθούν οι καταθέσεις στις τράπεζες, μπας και σωθούν !!! 6 δις αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον τελευταίο μήνα !!! και όχι από την κατανάλωση....απλά από την έλλειψη αυτής !!!

Εχτές μέσα στον πανικό του ο Γιωργάκης την πέταξε την χειρομομβίδα!!! αν ακούσατε καλά, είπε ( ενώ μέχρι πρίν λίγες ώρες και μέρες ΟΛΟΙ κόπτονταν για την επάρκεια της ρευστότητας των τραπεζών) οτι αν δεν πήγαιναν στο ΔΝΤ, θα κατέρρεε το σύστημα !!!

Γιατί έγινε ΟΛΟ αυτό ??? για να σωθούν οι Βγενόπουλοι αυτής της χώρας !!!!

Εγώ: Συμφωνώ με ότι λες D.H. Εμείς περάσαμε κανένα μήνυμα χθες στην πορεία; Ακόμα και χωρίς να είχαν γίνει επεισόδια, θα είχαμε περάσει κάποιο μήνυμα; Τριχες. Ολη η πορεία ήταν "δεν θέλουμε μέτρα, δεν θέλουμε ΔΝΤ αλλά δεν έχουμε και τίποτα να προτείνουμε γιατί είστε όλοι κλεφτες".

Εγώ: Και πιό σωστά "περάσατε" γιατί δεν πήγα. Οχι γιατί διαφωνώ με τη διαμαρτυρία - επειδή ήξερα οτι δεν πρόκειται να περάσει το σωστό μήνυμα με αυτή.

O.L.: H χτεσινή πορεία ήτανε ένα αυτογκολ. αυτό που χρειάζεται είναι όλοι μας να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να φτύσουμε το είδωλο μας.
χτες στην πορεία , πήγε ένα ζευγάρι δίπλα μας. συνατξιούχοι, 53 χρονών. 6400 σύνταξη πέρνουνε και οι δύο. δημόσιοι υπάλληλοι. κατεβήκανε για ένα και μόνο λόγο. για να συνεχίσουνε να εισπράτουνε λεφτά που δεν τους αξίζουνε. χωρίς να νοιάζονται για τα παιδιά τους και την κοινωνία.
όσοι δικαιούνταν να πάνε στην πορεία είναι οι εξής

1) όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν λαδώθηκανε ποτέ.
2) όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κάναν σωστά την δουλειά τους
3) όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κάνανε ποτέ σπατάλες ( π.χ μιλαώ 4 ώρες στο τηέφωνο)
4) όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνανε όλα τα εισοδηματά τους.
5) όσοι καταστηματάρχες κόβανε αποδείξεις
6) όσοι είχανε ασφαλισμένους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους
7) όσοι δεν ζητήσανε ποτέ ρουσφέτι
8) όσες επιχειρήσεις αξιοιποιήσανε τις επιδοτήσεις που πήρανε
9) όσοι αγρότες αξιοποιήσανε τις επιδοτήσεις και δεν δηλώνανε 5πλασια στρέμματα από αυτά που είχανε
10) όσοι κτηνοτρόφοι αξιοιποίησανε τις επιδοτήσεις και δεν εχουνε αλβανούς να τους φυλάνε τα κοπάδια τους, φυσικά ανασφάλιστοι. αυτοί παίζουνε πρέφα και πίνουνε τσίπουρα στα καφενεία.
11) όσοι δικαιούνται τις αναπηρικές συντάξεις. π.χ υπάρχουνε 90.000 μαιμού αναπηρικές που πληρώνονται.
12) όσοι συνταξιούχοι δεν βγήκανε στην σύνταξη πριν τα 60....
μέσο όρο σύνταξης στην ελλάδα είναι τα 53. στην γερμανία 65.

ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝΕ ΚΑΤΩ ΧΤΕΣ , ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΔΕΝ ΚΛΕΨΑΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΥΣ. ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΤΥ. ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝΕ ΚΑΤΩ.

μόνοι μας χρεώσαμε την χώρα.μόνοι μας. μόνοι μας φέραμε το ΔΝΤ. ακούω συνέχεια κακά λόγια για την γερμανία. συγνώμη στις γερμανικές τράπεζες υπάρχουνε ληξιπρόθεσμα 42 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα. δεν είδα να μας λένε, αύριο το πρωί τα θέλω. από τα 110 δις. τα 30 δις θα μας τα δώσουνε οι γερμανοί.... δηλαδή ο γερμανός εργαζόμενος γιατι να μας δανείσει? ήτανε στο party?

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΔΝΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΦΤΑΙΞΙΜΟ. ΑΠΛΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΑΝΕ... ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΔΝΤ ΕΦΥΓΕ.... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝΕ.
ΕΚΑΤΣΑ 5 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ 1 ΒΜW ΔΕΝ ΕΙΔΑ. ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΜΙΑ MERCEDES. ΠΛΟΥΤΙΣΑΜΕ ΑΠΟΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ 2 ΣΚΑΛΕΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝ. ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ 5 ΣΚΑΛΕΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΦΟΒΕΡΗ ΦΤΩΧΕΙΑ 3 ΓΕΝΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ.

Q.U.: Δεν μπορείς να περιμένεις από τον απλό κόσμο να σου προτείνει εναλλακτική οικονομική πολιτική. Ο κόσμος διαμαρτύρεται κυρίως γιατί τα μέτρα είναι άδικα και καλά κάνει. Άμα νιώσουν την γενική κατακραυγή πίστεψέ με μπορούν να βρουν μόνοι τους οι κυβερνούντες και πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά μέτρα .... απλά τώρα δεν το κάνουν. Αμφιβάλλει κανείς ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή κάποιοι επωφελούνται και κάποιοι κλέβουν;

Εγώ: Είναι καιρός λοιπόν και ο απλός κόσμος να αποκτήσει άποψη για την οικονομική πολιτική. Γιατί αλλώς πρόβατα θα είμαστε μια ζωή. Θα μας ταίζουν, θα παχαίνουμε. Δεν θα μας ταίζουν, θα βελάζουμε.

O.L.: Τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά.... συμφωνώ. έπρεπε να ήτανε πολύ περισσότερα. έτσι θα αναγκάσουνε πολύ κόσμο, να βγάλει το μαύρο χρήμα στην αγορά. τα 500 δις ευρώ, που είναι στις τράπεζες είναι όλα των επιχειρήσεων καταθέσεις. εγώ μένω πετρούπολη. εργατική συνοικία. πρέπει να υπάρχουνε 1000 καφετέριες,καφενεία, ταχυφαγεία,εστιατόρια.

1 για κάθε 50 κατοίκους.... στην φτψχή πετρούπολη το 80% των ενήλικων κατοίκων έχουνε αυτοκίνητο. το 70% έχουνε το δικό τους σπίτι. θέλω να πάτε στο Νewcastle. Στο βερολίνο. στις βρυξέλλες και να πάτε να δείτε στις αντίστοιχες εργατικές συνοικίες, αν υπάρχει αυτό το επίπεδο ζωής. φίλε, είναι απλά. πλουτίσαμε με δανεικά. φούσκα. ήρθε η ώρα της πτώσης. ήρθε η ώρα της πληρωμής.

όμως υπάρχει ελπίδα. μας το διδάσκει η ιστορία αυτό. και η φυσική. για κάθε δράση υπάρχει αντίδραση.

κάποτε σε ένα λαό, μπήκε το δηλητήριο στην ψυχή του. μιλάω για τον γερμανικό. κάποιοι τον πείσανε να κάνει 2 πολέμους μέσα σε 20 χρόνια να κατακτήσουνε τον κόσμο.

η πτώση ήτανε εκωφαντική. 20.000.000 νεκροί. μια χώρα διαιρεμένη και κατεστραμμένη. το 1965 η χώρα αυτή κατάφερε να είναι η πρώτη χώρα στην ευρώπη. 20 χρόνια μόλις μετά το απόλυτο τέλος.

εμείς αν δουλέψουμε με ομόνοια ( χωρίς το δικό μας δηλητήριο, της κλεψιάς , της τεμπελιάς, του ρουσφετιού) σε 10 χρόνια από τώρα θα είμαστε σε μια τόσο καλή κατάσταση που τα σημερινά θα μας φαίνονται πολύ μακρινά.

Q.U.:  Αποψη έχει ο κόσμος, βλέπει την αδικία και σταθμίζει την κατάσταση ... δεν πιστεύω οτι είμαστε βλάκες ... απλά όταν σου λένε όλη μέρα ένα πράγμα τα κανάλια είναι δύσκολο να σκεφτείς κάτι άλλο.

Όσο για το αν πλουτίσαμε που λένε οι άλλοι και μας χρειάζονται μέτρα... γιατί κάτι μου λέει ότι εγώ μπορεί να χρειαστεί να πουλήσω το corsa μου ενώ αυτός που έχει το cayenne παίζει να παρει και άλλο

Εγώ: Και τι κάνουμε Q.U.; 19 Μαίου έρχεται ο πιστωτής και μας λέει "δώσε τα λεφτά ή κλείσε το μαγαζί". Οπως θα έκανε σε μια επιχείρηση. Τι κάνουμε; Το κλείνουμε;

O.L.: τα μέτρα είναι σωστά. έπρεπε να τα πάρουνε οι πολιτικοί πριν 15 χρόνια. όταν το έλλειμα ήτανε στα 150 δις. κόβουνε από αυτούς που στην μεγάλη πλειοψηφία τους, κερδίσανε αυτά τα χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι του προυπολογισμού. δηλαδή το δημόσιο. επίσης συρρικνωθήκανε τα εισοδηματά τους κατά 15%. αυτό δεν σημαίνει εξόντωση. συγνώμη. αυτό είναι το κόψιμο του 1/7 των χρημάτων τους. αν ο καθένας από αυτούς για να ζήσει την μεγάλη ζωή είχε 10 κάρτες δεν του φταίει το κράτος.εξόντωση σημαίνει να σου πάρει το 65%. επίσης οι επιχειρήσεις πληρώνουνε 2 φορά έκτακτη εισφορά. επίσης όσοι πέρυσι είχανε πάνω από 60.000 ευρώ πληρώσανε έκτακτη εισφορά. δεν πληρώνουνε μόνο στο δημόσιο. είναι ψέμα αυτό. έγω πέρυσι έδωσα 3.000 έκτακτη εισφορά. απλά τα μέτρα αυτά δεν φτάνουνε. πιστεύω ότι έπρεπε να κόψουνε όλο τον 12 και 13 μισθό. να καταργηθεί η μονιμότητα και να υπάρξει άμεση απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τον ιούλιο. επίσης το φπα πρέπει να πάει στο 30%. και έπρεπε να είναι 2πλάσιος ο φόρος στα τσιγάρα και ποτά. επίσης έπρεπε σε όσους παίρνουνε σύνταξη πάνω από 2500 ευρώ, να μπει έκτακτη εισφορά 5000 ευρώ. σε όσους έχουνε πάνω από 100.000 ευρώ εισόδημα, έκτακτη εισφορά 25.000 ευρώ που να πληρώνεται σε 12 μήνες.
στα τραπεζικά κέρδη του 2009 ( περίπου 1 δις ευρώ ), να βάλει 40% έκτακτη φορολόγηση.

δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για ανάπτυξη μέχρι τις 19 μαίου. δεν προλαβάινουμε να βγάλουμε πετρέλαιο και να το πουλήσουμε. 3-4 χρόνια ύφεση και μετά ανάπτυξη και πάλι.

και κάτι άσχετο. ο **** ο **** ο χοντρός, που είναι?

Εγώ: Παρεμπιπτόντως: Πρώτη φορά που συμφώνησα με τον "μπουμπούκο" ακούγοντας την ομιλία του στη Βουλή. Σπάνιο φαινόμενο.

B.W.: @O.L., έκανες λάθος με το 12ο και 13ο μισθό? ή εκτός από τον 13ο και 14ο να κόψουν και το 12ο???? γιατί αν σ' ακούει κανείς και πάρει ιδέες, προσωπικά θα έχω χρεωκοπήσει μέσα σε 4 μήνες.....

O.L.: Εδώ δεν κρίνουμε απο προσωπικές καταστάσεις. εδώ λέμε πως θα σωθεί η χώρα. εγώ ξέρω ανθρώπους μισθωτούς που έχουνε 3 δάνεια και 5 κάρτες. αν αυτός φτωχύνει, είναι από δικό του κακό υπολογισμό. δεν ξέρω αν είσαι στο δημόσιο τομέα. εγώ λέω να το κόψουνε τον 13 και 14 από τον δημόσιο τομέα μόνο. σίγουρα όλοι πρέπει να πέσουμε 2 επίπεδα στον τρόπο ζωή μας. ήδη σου έχουνε κόψει τον 1. αν σου κόψουνε και ακόμα 1, θα χρεοκπήσεις? δεν τον νομίζω... απλά θα σε στριμώξουνε.

όπως και εμένα. εγώ θα πληρώσω 5.000 φόρο παραπάνω. αλλά είμαστε ένα βήμα πριν το τέλος. ήθελα να πάρω αυτοκίνητο. δεν θα πάρω. πήρα ψυγείο των 250 ευρώ. και όχι των 800... επίσης διακοπές φέτος στο χωριό. 20 μέρες με 400 ευρώ περνάς φίνα. όλοι θα κόψουμε.... έτσι θα γίνει σίγουρα. άρα πρέπει να προετοιμαστούμε ψυχολογικά.

O.L.: ναι. το 13 και 14 ενοουσα. οχι τον 12....εκανα λαθος

5 Responses to "Αποσπάσματα από μια συζήτηση"

B.W said :
6 Μαΐου 2010 στις 1:38 μ.μ.
χμ, οκ κανονικά δεν θα απαντούσα γιατί το σχόλιο είχε περισσότερο χιουμοριστική διάθεση για να ελαφρύνει λίγο το κλίμα αλλά θα πώ το εξής, σας διαβάζω τόσες μέρες λέτε λέτε λέτε, με πολλά συμφωνώ με άλλα όχι αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.

Εκτός από την μεγάλη εικόνα του τί γίνεται σωστά ή λάθος τόσα χρόνια σε πολιτικό (political), πολιτικό (civilian) και σε κρατικό επίπεδο και πώς θα βγούμε από αυτό υπάρχουν και πολλές μικρές εικόνες που αφορούν στην πρακτική εφαρμογή του συνόλου των μέτρων.

Ναί ήταν αναγκαίο, αλλά δεν σκέφτηκε κανείς ΚΑΘΑΡΑ πρακτικά την καθημερινότητα των ανθρώπων που δεν ανήκουν στην λεγόμενη μεσαία τάξη και άνω ή των χαμηλοσυνταξιούχων που τελικά θα εξαθλιωθούν ακόμα περισσότερο. Πολύ απλά γιατί κανένας απ' αυτούς ή και από εσάς που μερικές φορές γράφετε με αγανάκτηση ή/και αλαζονία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΣΕΙ ΠΟΤΕ έτσι.
Δείτε ένα παράδειγμα, αν κάποιος παίρνει ένα μισθό της τάξης των 1000Ε στο δημόσιο και με τα νέα μέτρα θα φτάσει να παίρνει 920Ε (ή και χαμηλότερα σύμφωνα με τα νέα μέτρα), αλλά θα του τραβήξουν αναδρομικά από τον Ιούνιο και μετά όλες τις συνεπαγόμενες ποσοστιαίες μειώσεις των προηγούμενων μηνών, θα φτάσει να παίρνει περίπου 750Ε για τους επόμενους 3-4 μήνες (μέχρι να εξαγγελθούν νέα μέτρα) και θα πρέπει να ανταπεξέλθει για να καλύψει τις ΒΑΣΙΚΕΣ ανάγκες του(διαβίωση, διατροφή, μετακίνηση, ΔΕΗ, ΟΤΕ) σε ένα περιβάλλον όμως που όλα είναι πλέον ακριβότερα λόγω του ΦΠΑ και λόγω της αισχροκέρδειας (γιατί αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει).
Σκόπιμα δεν έχουν συμπεριληφθεί συνήθειες 'με κόστος' όπως 'βγαίνω για ποτό, φαγητό ή άλλη διασκέδαση' 'διαβάζω βιβλία' 'πάω διακοπές' ή αντιμετωπίζω αιφνίδιο πρόβλημα υγείας ή κάτι έκτακτο και πολλά άλλα.
Αν αυτός ο άνθρωπος είναι μόνος του και χωρίς καθόλου οικογένεια πρώτου βαθμού (και ως εκ τούτου δεν έχει από πουθενά κανένα δίχτυ ασφαλείας) δεν έχει απλά ''στριμωχθεί'', σιγά σιγά θα διαλυθεί και ψυχολογικά και αντικειμενικά.
Ουσιαστικά λοιπόν του επιβάλλεται μια κατάσταση δυστυχίας χωρίς να διαφαίνεται από πουθενά φώς, γιατί κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πεί απολύτως τίποτε, γιατί το λεγόμενο βαθύ κράτος θα εξακολουθεί να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, γιατί οι πλούσιοι θα γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι, γιατί η μεσαία τάξη θα ζοριστεί λίγο σε σχέση με τον μέχρι τώρα τρόπο ζωής της αλλά θα συνηθίσει.
Gyromyristis said :
6 Μαΐου 2010 στις 1:51 μ.μ.
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με όσα λες. Δεν θεωρώ ότι γράφω προσωπικά με αλαζονεία, αλλά αν θέλεις να το πιστεύεις είναι φυσικά αναφαίρετο δικαίωμά σου. Εργαζόμενος είμαι και εγώ, χωρίς backing από οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο. Ο πατέρας μου παίρνει 400(!) ευρώ (και δεν ξέρω αν λέω και πολλά) σύνταξη μετά από μια πάλη ζωής στα καράβια και αργότερα ως ελ. επαγγελματίας, λόγω της αδυναμίας των ταμείων να ενοποιήσουν τα ένσημά του. Και πάλι καλά.

Το θέμα είναι: Τι κάνουμε με το ΔΝΤ; Θέλουμε να φύγουμε; Εχουμε ένα 10ήμερο να το αποφασίσουμε (αν πουμε οτι το αποφασίζουμε εμείς και όχι οι πολιτικοί μας). Τι αντιπροτείνουμε;

Γιατί σε περίπτωση στάσης πληρωμών, ο μισθός του δημοσίου και οι συντάξεις θα είναι 0 (ολογράφως: μηδέν). Είναι αρκετά πιό κάτω, δεν είναι;

Ας κάνουμε διαδήλωση για την εξαθλίωση των κατώτερων τάξεων. ΘΑ κατέβω και εγώ. Οχι όμως για το θέμα του αν θα μπούμε στο ΔΝΤ ή οχι. Δεν έχει νόημα. Ετσι πιστεύω.
B.W said :
6 Μαΐου 2010 στις 2:07 μ.μ.
Το σχόλιο για την αλαζονεία δεν ήταν αποκλειστικά προσωπικό, αφορά το γενικότερο κλίμα των συζητήσεων σας το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, δεν διαφωνώ με την είσοδο στο ΔΝΤ. Αντίθετα, αντιλαμβάνομαι τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τελικά ίσως είναι καλό που μετά από δεκατετίες ανεξέλεγκτης διακυβέρησης υπάρχει μια κυβέρνηση που για όσο παραμείνει, μερικώς θα ελέγχεται έστω και έτσι.

Ήμουν σαφής στο ότι διαφωνώ γιατί κανείς δεν σκέφτηκε τις επιπτώσεις της εφαρμογής στις κατώτερες τάξεις και γιατί δεν καθορίστηκαν λίγο διαφορετικά μέτρα έστω σταδιακά αν δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά για τους χαμηλόμισθους/συνταξιούχους.
Q.U. said :
6 Μαΐου 2010 στις 5:54 μ.μ.
1)Το δίλημμα κόβω μισθούς/συντάξεις ή καταρρέω στις 19 Μᨴιου είναι εκβιασμός εκ του πονηρού. Με λίγο web search υπάρχουν δεκάδες σοβαρές οικονομικές αναλύσεις για το πως μπορούμε να ξεφύγουμε τον σκόπελο φορτώνοντας το κόστος στους τοκογλύφους, σε αυτούς που χρωστάνε (πχ φαρμακευτικές), στην ΕΕ ή κάπου αλλού εκτός από τους μισθωτούς/συνταξιούχους. Αυτές δεν θα μεταδοθούν ποτέ από την TV για το λόγο που εξηγώ παρακάτω.

2)Το κόλπο είναι αλλού. Το κράτος από τις περικοπές των 2 δώρων θα κερδίσει κάπου 2 δις. Τρίχες δηλαδή (ούτε μισή φρεγάτα). Ο στόχος είναι μέχρι το Δεκέμβρη να μην πληρώσει καμιά μεγάλη εταιρία (πολυεθνική, ιδιωτική, τράπεζα, τηλεοπτικός σταθμός κλπ) δώρα στους ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ υπαλλήλους. Καταλαβαίνουμε τι κέρδη θα παιχτούν για κάποιους τότε. (Δεν) Φανταζόμαστε τι μίζες και συμφωνίες under the table παίζουν αυτή τη στιγμή. Μπροστά τους η Siemens είναι ψίχουλα.

3) Και ο ποιό αθώος καταλαβαίνει ότι το Μέτρα+ΔΝΤ όχι μόνο δε θα λύσει το πρόβλημα του χρέους μας, απλά θα το μεταθέσει και θα το ΕΠΕΙΔΗΝΩΣΕΙ για λίγο καιρό. Στο μεταξύ θα έχουμε φτωχύνει το 95% των Ελλήνων και θα έχει πλουτίσει περισσότερο το 5% (μπορεί να λέω και πολύ). Απλά εμείς αντί για ένα Λατινοαμερικάνο δικτάτορα με στρατιωτική στολή και γυαλί reinban θα έχουμε έναν ευγενή πρωθυπουργό τύπου ΓΑΠ :)
dimitris said :
8 Μαΐου 2010 στις 7:21 π.μ.
Φίλοι, η πορεία ήταν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας. αυτό ήταν το μήνυμά της. Ο κόσμος έβαλε στο τιμόνι την κυβέρνηση για να κάνει άλλα πράγματα, με βάση άλλα δεδομένα. Πάρτε το σαν να την "προσέλαβε". Οι μέτοχοι των εταιριών που δουλεύετε δε γνωρίζουν πώς θα κάνετε τη δουλειά σας. Ζητούν όμως να πετύχετε κάποια αποτελέσματα. Το ίδιο κι ένας πολίτης, δεν μπορεί να αντιπροτείνει κάτι πολύ συγκεκριμένο να γίνει αντί του ΔΝΤ. Δε γνωρίζει όλες τις απαραίτητες παραμέτρους. Δεν τον έχει ενημερώσει και κανείς. Μπορεί όμως να επιμείνει να βρεθεί κάτι διαφορετικό.

Δεν αγοράζουμε βρε αδερφέ αυτό που μας πουλάνε διότι
1) Μας την πέφτουνε
2) Μας κοροϊδεύουνε

Δεν είναι σωστό να σκέφτεται κανείς ότι οι κυβερνήσεις τόσων χρόνων είναι λιγότερο υπεύθυνες από τον κόσμο που κατέβηκε να διαμαρτυρηθεί.
Δεν ισχύει ότι όλοι φταίξαμε, και όλοι πρέπει να πληρώσουμε. Αναφέρω ένα γεγονός: μόλις μπήκε το ΔΝΤ, "ανακαλύφθηκε" ότι ένα τεράστιο ποσό που εκκρεμεί στην εφορία, οφείλεται σε ένα μικρό αριθμό οφειλετών. Βγάλτε τα κομπιουτεράκια σας: πρόκειται για 20 δις ευρ, απο περίπου 8500 φορολογούμενους. Πόσο κάνει αυτό κατά μέσο όρο; Tο νούμερο είναι πάνω από 2.000.000 ευρ. Ποιός από τους ανθρώπους που γνωρίζετε στο περιβάλλον σας είναι ικανός για κάτι τέτοιο; παραπέμπω: 23,4 δισ. ευρώ στο Δημόσιο, το λέει κάπου στη μέση.

Το ΔΝΤ είναι κάτι σαν λογιστές. Αν κάνετε ποτέ δική σας επιχείρηση θα μάθατε τί ρόλο παίζει στα οικονομικά της ένας λογιστής. Εκτός από τα τυπικά που διεκπεραιώνει, συνήθως, είτε απλώς αναφέρει το πού βρίσκονται τα οικονομικά και ποιές τυπικές υποχρεώσεις υπάρχουν, είτε καθοδηγεί την πολιτική της εταιρίας ως προς τη φορολόγηση με στόχο την ελάφρυνση ή ακόμα και τη φοροδιαφυγή. Από εκεί και πέρα στοπ. Δεν οδηγεί την επιχείρηση πουθενά. ο επιχειρηματίας πρέπει να βρίσκει πού θα κινείται στην αγορά και πώς θα αναπτυχθεί και τί θα απογίνει.
το ίδιο και τούτοι. Ό,τι μέτρο έχουν προτείνει είναι χωρίς καμία αναφορά για το πώς θα γίνει η ανάπτυξη. Απλώς είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσεις.
Το θέμα είναι όμως ότι κι εγώ κι εσείς ξέρουμε να προτείνουμε τέτοια μέτρα: κόψτε μισθούς, αυξήστε φορολόγηση. πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι και πολύ ευφάνταστα. Μπορούμε να προτείνουμε και καλύτερα σε αυτή την κατεύθυνση: να κοπούν περισσότερο οι μισθοί, να αυξηθεί η φορολόγηση και όπως αναφέρεται και στη συζήτησή σας, να απολυθούν χιλιάδες. Τί ωραία ανάπτυξη.

Προσωπικά νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο που τα λόγια τους είναι λιτά και μετρημένα όταν μιλάνε για ανάπτυξη οι πολιτικοί και οι ΔΝΤ. Δε φλυαρεί κανείς, δε λέει μια λέξη βρε αδερφέ, όπως όταν αναφέρεσαι σε κάτι που το ξέρεις καλά, και μπορείς να το πεις με πολλούς τρόπους, να συζητάς για ώρες. Και δε νομίζω ότι είναι προϊόν λακωνισμού.


Πόσα χρήματα θα δώσουμε για εξοπλισμούς το 2010; πόσα θα δώσουμε από αυτά σε Γερμανία και Γαλλία; Να σημειωθεί ότι δε μας χαρίζουνε τα λεφτά που θα πάρουμε. Δάνειο είναι. Θα κερδίσουν. Είτε από τους τόκους, είτε από την ομηρία μας. Μας έχουν πελάτες από το 1821. Παραπέμπω στη συνέντευξη του υπουργού στο Χατζηνικολάου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων, όπου λέει ότι μας χαρατσώνουν και με το δάνειο:
"...Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς πότε θα δοκιμάσετε να ξαναδανειστείτε από τις αγορές;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ανάλογα με το πώς πηγαίνουν τα επιτόκια. Η πρόθεση δεν είναι να ξεχάσουμε τις διεθνείς αγορές έως ότου μας τελειώσουν τα λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο, να το ξεκαθαρίσουμε. Και η πρόθεση και των Ευρωπαίων βάζοντας και το επιτόκιο πιο ψηλά από εκεί που θα έπρεπε να είναι κανονικά, να το πούμε αυτό, είναι να ωθήσουν την χώρα να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό οι διεθνείς αγορές.
Εμείς ελπίζουμε ότι μέσα στην επόμενη χρονιά, μέσα στο 2011 ίσως και νωρίτερα αν τα πράγματα πάνε καλά θα ξαναμπούμε στις αγορές..."

Μας ωθήσανε! Και περιμένουν και να επανέλθουμε στις αγορές να πάρουμε δάνεια για να ξεπληρώσουμε τα δικά τους. Καλή μπίζνα δηλαδή.



Δημήτρης Δασκαλάκης

Δημοσίευση σχολίου