Το κάπνισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο και η υποκρισία

11:54 π.μ.

(21) Comments

Για όσους δεν γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται, ορίστε μια σύντομη περιγραφή (αντιγραφή από το παλιό άρθρο του e-kapnisma.info), περισσότερα θα βρείτε στο www.e-kapnisma.gr):

e-cigaretteΤο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια νέα, εναλλακτική (και πιθανώς ασφαλέστερη) μορφή καπνίσματος. Αποτελείται από ένα αναλώσιμο cartridge που περιέχει υγρό το οποίο αποτελείται κυρίως από νικοτίνη (εκχύλισμα, σε υγρή μορφή) και προπυλενογλυκόλη (ή φυτική γλυκερίνη). Εισπνέοντας, ένας μικροεπεξεργαστής διοχετεύει σταγονίδια νικοτίνης στον καπνό (ή καλύτερα, ατμό) που παράγεται και ο χρήστης έχει την ίδια αίσθηση και ικανοποίηση με αυτή που θα είχε από ένα κανονικό τσιγάρο, χωρίς όμως τα υπόλοιπα βλαβερά συστατικά (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα κλπ) που περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα.

Ειναι γνωστό οτι ένας μεγάλος αριθμός βλαβερών / καρκινογόνων ουσιών παράγεται από την καύση του τσιγάρου. Το ηλεκτρονικο τσιγάρο δεν έχει καύση. Λειτουργεί με μπαταρία και ο καπνός παράγεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο (τον λεγόμενο atomizer). Η θερμοκρασία του καπνού που παράγεται είναι ίδια με αυτή του καπνού ενός κανονικού τσιγάρου (50-60 °C). Λογω του οτι ο "καπνός" που παράγεται είναι στην ουσία ατμός, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει τους γύρω σας.  

structure-rutoo-e-cigarette

Είμαι και εγώ ένα από τα “πειραματόζωα” ή τους “βλάκες” (κατά το προσφιλές Ελληνικό δόγμα του “ο,τι δεν ξέρουμε εμείς ή δεν το λένε οι ειδήσεις είναι λάθος”) που δοκίμασαν και υιοθέτησαν το ηλεκτρονικο τσιγάρο αρκετά νωρίς, πριν ακόμα υπάρξουν οι νόμοι και οι απαγορεύσεις για το κάπνισμα. Ο λόγος ήταν οτι το κανονικό τσιγάρο με είχε μπουχτίσει, με έκανε να αισθάνομαι άσχημα, αλλά δεν είχα πετύχει στις προσπάθειές μου να το κόψω. Ετσι, επέλεξα μια λιγότερο επικίνδυνη (οχι όμως εντελώς ακίνδυνη) εναλλακτική προσέγγιση, προκειμένου να μειώσω τις επιπτώσεις που είχε στην υγεία μου το όλο πράγμα.

Μετά από 2 χρόνια, οι μισοί που με χαρακτήριζαν “πειραματόζωο” μου ζητάνε συμβουλές για το που θα βρούν την καλύτερη μάρκα και το καλύτερο υγρό/φιλτράκι, ενώ οι άλλοι μισοί αντιστάθηκαν σθεναρά μέχρι την εφαρμογή του νομου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Τώρα, άρχισαν και αυτοί να κάνουν τα “πειραματόζωα”.

Ολα αυτα καλά. Ωσπου άρχισαν τα όργανα, αρχής γενομένης από τις (πάντα υστερικές ΗΠΑ).

Ναι, καλά ακούτε. Αυτοί που μας πάσαραν τις προηγούμενες δεκαετίες το κάπνισμα ως cool συνήθεια και μέρος του lifestyle μας, τώρα κάνουν ο,τι μπορούν για να το βγάλουν από τη μέση. Βλέπετε, κοστίζει πολύ στο σύστημα δημοσιας υγείας (τα λεφτά είναι το θέμα, σιγά μην δίνουν δεκάρα για την υγεία μας).

Και πώς θα το πετύχαιναν; Απλά, δημιουργώντας μια υστερία παρόμοια με αυτή της προώθησης του καπνίσματος. Αντικαπνιστική, αυτή τη φορά.

  Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το ψυχολογικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζεται όλο αυτό το “παιχνίδι”, αλλά θα περιοριστώ σε αυτό που με αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση:

Ο FDA (ο οργανισμός ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η οποία βασίζεται στο εξής επιχείρημα (συνοπτικά):

“Εξετάσαμε 19 δείγματα υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε ΔΥΟ από αυτά βρήκαμε ΙΧΝΗ νιτροζαμινών, που είναι καρκινογόνες, άρα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι βλαβερό και πρέπει να τεθεί εκτός νόμου και να απαγορευτεί η πώλησή του”. (Για περισσότερα, διαβάστε εδώ)

Η, χρησιμοποιώντας την δημοφιλή υπηρεσία gyromyristis translate, αυτό μεταφράζεται:

40“Επιλέξαμε ΔΥΟ μόνο (Αμερικάνικες) εταιρίες, πήραμε τα προϊόντα τους που απευθύνονται  ΣΕ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, βρήκαμε σε δύο από αυτά ποσότητα αμφισβητήσιμη ως προς το αποδεκτό όριο μιας εκ των 400 καρκινογόνων ουσιών που βρισκει κανείς στα συμβατικά τσιγάρα και στις τσίχλες νικοτίνης, και αυτό μας ήταν αρκετό για να έχουμε ένα επιχείρημα να σας πείσουμε οτι πρέπει να επιλέξετε να συνεχίσετε να πεθαίνετε από το συμβατικο κάπνισμα, γιατί μπορεί το ηλεκτρονικό κάπνισμα να σας δημιουργήσει δερματικά εξανθήματα, φαγούρα και δυσκοιλιότητα. Επίσης μοιάζει με συμβατικό τσιγάρο και επειδή έχει αρωματικά υγρά, μπορεί να το αγοράζουν μικρά παιδιά. Οπως τις τσίχλες. Αλλά τις τσίχλες νικοτίνης δεν τις πειράζουμε γιατί τις έχουμε ήδη εγκρίνει”.

Ωραίο παιχνίδι. Κανείς δεν το κατάλαβε. Εύγε.

Φυσικά, τα Ελληνικά ΜΜΕ αρχίσανε το παραμύθι: “ΒΛΑΒΕΡΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ”, “ΚΑΡΚΙΝΟΟΟΟΟΣ ΘΑΝΑΤΟΟΟΟΣ”, “ΘΑ ΨΟΦΗΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ” και άλλα τέτοια χαριτωμενατζίδικα, ενώ κανείς δεν εξέτασε τη σκοπιμότητα του όλου πράγματος.

Και ερωτώ: Δημοσίευσε κανείς αυτό;

(Ελεύθερη μετάφραση από το άρθρο – υπογράφει η Dr. Elizabeth Whelan ,president of the American Council on Science and Health – πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Επιστήμης και Υγείας)

Το ρεαλιστικό μέρος της ανακοίνωσης του FDA είναι οτι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν υποβληθεί σε επίσημους ελέγχους και κυκλοφορούν μονο εδώ και μερικά χρόνια. Να όμως τι δεν σας είπε ο FDA, αν και θα έπρεπε:

Τα παραδοσιακά τσιγάρα είναι θανατηφόρα όχι λόγω της παρουσίας συγκεκριμένων “καρκινογόνων” και “τοξινών” αλλα λόγω του οτι χρησιμοποιώντας τα, οι καπνιστές εισπνέουν τεράστιες ποσότητες καπνού – αλλιως γνωστού ως “προϊον κάύσης”. Ειναι ο εισπνεόμενος καπνός αυτός που σκοτώνει με τόσους τρόπους – καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του πνεύμονα και ακόμα περισσότερα.

Το τσιγάρο ήταν ένα σχετικά μη διαδεδομένο προϊόν στην κοινωνία μας μέχρι την εφεύρεση της μηχανής στριψίματος, και οι πωλήσεις του ανέβηκαν με ταχύ ρυθμο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Πριν από αυτό, ο καπνός χρησιμοποιούνταν με σχετική ασφάλεια – μασώμενος, σε πίπες ή πούρα – γιατί οι καπνιστές εισέπνεαν λίγο ή και καθόλου καπνό. Τα τσιγάρα το άλλαξαν αυτό.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια συσκευή που μιμείται το συμβατικό τσιγάρο και αποτελείται από μια μπαταρία, έναν ατμοποιητή και ένα φυσίγγιο – επιτρέπει στους καπνιστές να εισπνέουν τη δόση της νικοτίνης που τους χρειάζεται εκπνέοντας ατμό (ο οποίος μυρίζει λίγο ως καθόλου) μιμούμενοι το τελετουργικό και την αίσθηση του καπνίσματος κανονικών τσιγάρων.

Ο FDA παραπονέθηκε οτι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν μια “συσκευή παροχής νικοτίνης”. Μέχρι εδώ, είχε δίκιο. Ομως, είναι ο καπνός που σκοτώνει, όχι η νικοτίνη. Ναι, η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική, και είναι αυτή που “κρατάει” τον καπνιστή. Η παροχή νικοτίνης όμως χωρίς τον καπνό, αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους καπνιστές […]

Ο FDA έχει εγκρίνει άλλα προϊόντα παροχής νικοτίνης όπως τσίχλες και patches τα οποία έχουν αποτύχει. Το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος με τη χρήση αυτών των προϊοντων είναι λιγότερο από 15% μετά από ένα χρόνο χρήσης, καταδικάζοντας εκατομμύρια καπνιστών σε θάνατο. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ομως, ο FDA […] έχει υιοθετήσει τη φράση “κόψτο ή πέθανε”. […]

Περισσότεροι από 1 εκ. καπνιστές χρησιμοποιούν σήμερα το ηλεκτρονικό τσιγάρο […]. Ο FDA, ελλείψει στοιχείων οτι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν απειλή προς την υγεία, ήταν τόσο απεγνωσμένος που ζήτησε από τους ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ να τηλεφωνούν αναφέροντας παρενέργειες της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου έτσι ωστε να μπορεί να “χτίσει” στοιχεία εναντίον του και να προχωρήσει στην απαγόρευσή του. Αμέλησαν, όμως, να ζητήσουν την ίδια επικοινωνία και από τους καπνιστές που έκοψαν επιτυχώς το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η υποκρισία του FDA δεν πρέπει να μας ξενίζει, εξάλλου πόσες φορές έχει εγκρίνει πράγματα που οδήγησαν σε θανάτους και απαγόρευσε άλλα λόγω ποιός ξέρει ποιών (συμφερ/παραγ)όντων; Το θέμα είναι οτι στο δόγμα του “ο,τι εισαγομενο είναι καλό” θα μας έρθουν και εδώ αυτοί, καταδικάζοντάς μας στο ευφυέστατο “κόφτο ή ψόφα”, αγαπημένη φράση όλων των φανατικών αντικαπνιστών, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ.

Πάρτε ταμιφλού…

21 Responses to "Το κάπνισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο και η υποκρισία"

esmoke said :
12 Αυγούστου 2009 - 1:01 μ.μ.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική μέθοδος καπνίσματος που δεν ενοχλεί ! Μάθετε πως λειτουργεί, αν είναι ασφαλές ή όχι, τι προβλέπει η νομοθεσία, διαβάστε την ακριβή μετάφραση της ανακοίνωσης του ΠΟΥ, στο esmoke.gr ( http://esmoke.gr ). Το site έχει αναλυτικές οδηγίες χρήσης σε video καθώς και παραπομπές σε μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει και αποδεικνύουν την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Gyromyristis said :
12 Αυγούστου 2009 - 9:52 μ.μ.
Εχμ, ναι, το να σχολιάζω τα δικά μου άρθρα δεν είναι πρέπον, αλλά τα παιδιά στο e-kapnisma.gr "ψάρεψαν" ένα πολύ καλό άρθρο για το ηλεκτρονικο κάπνισμα και τις απαγορεύσεις του FDA σε τόνο παραπλήσιο (αν και όχι τόσο έντονο) με το παρόν: http://www.men24.gr/html/ent/051/ent.82051.asp
2 Σεπτεμβρίου 2009 - 12:03 μ.μ.
"επιλέξετε να συνεχίσετε να πεθαίνετε από το συμβατικο κάπνισμα, γιατί μπορεί το ηλεκτρονικό κάπνισμα να σας δημιουργήσει δερματικά εξανθήματα, φαγούρα και δυσκοιλιότητα. Επίσης μοιάζει με συμβατικό τσιγάρο και επειδή έχει αρωματικά υγρά, μπορεί να το αγοράζουν μικρά παιδιά. Οπως τις τσίχλες. Αλλά τις τσίχλες νικοτίνης δεν τις πειράζουμε γιατί τις έχουμε ήδη εγκρίνει."

αυτό είναι όλο το ζουμί και απ' αυτό καταλαβαίνουμε τι θα πει αμερικανιά (κλίνεται όπως το κ...νια) :P και τι είναι ο fda (κι αυτός έτσι κλίνεται :P ) και πόσο έγκυρος και αμερόληπτος είναι οχι μόνο στο θέμα του η.τ. άλλα σε οτιδήποτε ελέγχει.
Είμαι χρήστης η.τ. 3 μήνες μόνο δεν το θεωρώ πανάκια ούτε ακίνδυνο άπλα το μη χείρον βέλτιστον , αν βρουν λύση για πιο σταθερή απόδοση απο τα ατομαιζερ σώθηκα :)
paola said :
26 Ιανουαρίου 2010 - 10:44 μ.μ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
paola said :
1 Φεβρουαρίου 2010 - 12:35 π.μ.
k emena me exei voithisei to ilektroniko tsigaro...kai oles aytes oi proeidopoiiseis gt einai?? to tsigaro einai ygieieno??! to ilektroniko tsigaro mia lysi einai gia na min prokaloyme megalo kako ston eyato mas. egw me to ilektroniko tsigaro eimai polu eyxaristimeni , an k stin arxi imoyn ligo dyspisti. mou fanike akrivo na pw tin alitheia. alla otan to skeftika aklytera to eida san mia mikri ependysi pou ontws teliak mou epefere kerdi. telos sta kathimerina eksoda gia tsigara. egw to systinw anepifylakta!
Ανώνυμος said :
31 Μαρτίου 2010 - 6:22 μ.μ.
Ο FDA έχει εγκρίνει άλλα προϊόντα παροχής νικοτίνης όπως τσίχλες και patches τα οποία έχουν αποτύχει. Το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος με τη χρήση αυτών των προϊοντων είναι λιγότερο από 15% μετά από ένα χρόνο χρήσης, καταδικάζοντας εκατομμύρια καπνιστών σε θάνατο. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ομως, ο FDA […] έχει υιοθετήσει τη φράση “κόψτο ή πέθανε”. […]
είχα δοκιμάσει και εγώ τις τσίχλες νικοτίνης και δεν είδα κανένα αποτέλεσμα, δοκίμασα το ηλεκτρονικο τσιγαρο και κατάφερα να κόψω το κάπνισμα, όλες αυτές οι δήθεν προειδοποιήσεις της FDA γίνονται για καθαρά οικονομικούς λόγους. το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι ένας νέος υγιεινότερος τρόπος καπνίσματος.
Njoy Hellas said :
30 Οκτωβρίου 2010 - 11:50 π.μ.
Δεν μπορώ παρά να προσυπογράψω το άρθρο αυτό που ξεσκεπάζει όλη την υποκρισία γύρω από αυτό το νέο προϊόν που λέγεται ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Δημήτρης Πετρόπουλος
www.njoyhellas.gr
Zerosmoke said :
24 Νοεμβρίου 2010 - 3:52 π.μ.
Προτείνουμε να δοκιμάσετε μια νέα επαναστατική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος που συνδυάζει δοκιμασμένες τεχνικές με πρωτοποριακό τρόπο. Χωρίς φάρμακα, χωρίς παρενέργειες ! Η μέθοδος Zerosmoke εφαρμόζεται σε 3 στάδια ανάλογα με τον βαθμό εξάρτησης αλλά και την ιδιοσυγκρασία κάθε καπνιστή, έχει επιτυχία που υπερβαίνει το 90% και κόστος που ξεκινά από 19,9€. Με τέτοιο ελάχιστο κόστος, κάθε καπνιστής θα έπρεπε τουλάχιστον να δοκιμάσει !
John said :
15 Ιανουαρίου 2011 - 2:52 π.μ.
"Αυτοί που μας πάσαραν τις προηγούμενες δεκαετίες το κάπνισμα ως cool συνήθεια και μέρος του lifestyle μας, τώρα κάνουν ο,τι μπορούν για να το βγάλουν από τη μέση. Βλέπετε, κοστίζει πολύ στο σύστημα δημοσιας υγείας (τα λεφτά είναι το θέμα, σιγά μην δίνουν δεκάρα για την υγεία μας).

Και πώς θα το πετύχαιναν; Απλά, δημιουργώντας μια υστερία παρόμοια με αυτή της προώθησης του καπνίσματος. Αντικαπνιστική, αυτή τη φορά.
"


Μπορείς να μου εξηγήσεις με ποιό τρόπο το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμποδίζει την πολιτική των Αμερικανών που σωστά περιγράφεις παραπάνω? Εφ'οσον είναι τόσο υγιεινό δεν εξυπηρετεί πολύ καλα το ασφαλιστικό τους σύστημα? Γιατί λοιπόν να το καταπολεμήσουν? Ας μη γινόμαστε πιο αμερικανάκια απο τα αμερικανάκια και ας σταματήσουμε να βλέπουμε απειλές/συνομωσίες παντού θα έλεγα εγώ. Αλλά και πάλι μπορεί να κάνω λάθος.
Gyromyristis said :
15 Ιανουαρίου 2011 - 11:45 π.μ.
@john: Οταν μιλάμε για υστερίες, μιλάμε συνήθως για παραλογισμό. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (ή συσκευή εισπνοής ατμού, κατά το πολιτικώς ορθότερον πλέον) πάει "κόντρα" σε αυτή την υστερία, γιατί απλά μοιάζει με τσιγάρο είτε στη μορφή είτε στον τρόπο χρήσης είτε και στα δύο. Δεν υπάρχει λογική σε μια υστερία, η, αν υπάρχει, είναι πολύ πολύ ακραία.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΔΕΝ ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αρα δεν είναι προϊόν αυτής της υστερίας (ισως στο αρχικό άρθρο να μην το εκφράζω ξεκάθαρα). Προϊον της υστερίας είναι ο πόλεμος προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Φυσικά και δεν βλέπω ούτε εγώ παντού θεωρίες συνωμοσίας, ούτε ήθελα κάτι τέτοιο να εννοηθεί.
Joe said :
1 Οκτωβρίου 2011 - 1:18 π.μ.
θα συμφωνήσω με τον Gyromyristis.

Δεν χρειάζονται υστερίες ούτε παραλογισμοί για το ηλεκτρονικο τσιγαρο
20 Νοεμβρίου 2011 - 2:42 μ.μ.
Οσο περισσοτερο γνωστο γινετε το ηλεκτρονικο τσιγαρο τοσο περισσοτερο πολεμο θα δεχετε.
Εγω πιστευω οτι καθε κρατος χανει πολλους φορους απο αυτη την καινουργια μεθοδο καπνισματος και θα υσηχασουν ολοι οταν μπορεσουν απο το ηλεκτρονικο τσιγαρο να εχουν τα ιδια εσοδα (φορους) με το κοινο.
George said :
8 Δεκεμβρίου 2011 - 8:53 μ.μ.
Το
ηλεκτρονικο τσιγαρο δέχεται μεγάλο πόλεμο στις μέρες μας το μεγαλύτερο από ποτέ.
25 Ιανουαρίου 2012 - 5:36 π.μ.
Μπορείτε να επισκεφθείτε και την δική μας σελίδα παρακάτω. Θα βρείτε ενα πολύ video με τις απόψεις ενός γιατρού για το ηλεκτρονικο τσιγαρο
8 Μαρτίου 2012 - 2:19 π.μ.
Τα πράγματα έχουν ηρεμήσει κάπως σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Όλος ο ντόρος έγινε για για τα υγρά με νικοτίνη. Απ' ότι φαίνεται αποσύρθηκαν απο την αγορά.
21 Απριλίου 2012 - 10:22 π.μ.
Θεωρώ ότι το ηλεκτρονικο τσιγαρο θα δέχεται ολοένα και περισσότερο επιθέσεις με το πέρασμα του χρόνου.

Ας μην καταδικάζουμε ότι καινούριο υπάρχει.
greek-vapor said :
1 Ιουνίου 2014 - 4:20 μ.μ.
Καλησπερα και απο εμας μπορειτε να δειτε και την δικη μας σελιδα www.hlektronikotsigaro.com.gr και να ερθετε στο καταστημα μας να δειτε και να δοκιμασετε ολα τα ασφαλη και ποιοτικα προιοντα μας
greek-vapor said :
1 Ιουνίου 2014 - 4:22 μ.μ.
http://www.hlektronikotsigaro.com.gr

nikos said :
30 Οκτωβρίου 2016 - 5:57 μ.μ.
Μπορείτε να ενημερωθείτε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και σχετικά με αυτό προϊόντα στο Vapeland.gr
Blogger said :
3 Ιανουαρίου 2017 - 7:34 μ.μ.
VaporFi is the highest quality electronic cigarettes provider on the market.
altersmoke said :
29 Αυγούστου 2017 - 2:41 μ.μ.
Και εγω οταν αποφασισα να κοψω το παραδοσιακο καπνισμα και δοκιμασα το ατμισμα δεν ημουν πολυ αισιοδοξος αλλα ειπα θα το δοκιμασω για να δω απο πρωτο χερι. Αγορασα λοιπον ενα ηλεκτρονικο τσιγαρο απο την https://www.altersmoke.gr/ και το δοκιμασα για 1 μηνα ακριβως. Δεν εχω κανει κανονικο τσιγαρο απο τοτε και εχουν περασει κοντα 2 χρονια. Απο οποια πλευρα και να το δουμε το ατμισμα ειναι καλυτερο. Απο θεμα υγιειας, ιγιεινης, μυρωδιας, μεχρι και κοινωνικης φυσης.

Δημοσίευση σχολίου