Σεπτέμβριος, ο καιρός να ...εκπαιδευτείτε! Η οχι;

11:32 μ.μ.

(3) Comments

Παρακολουθώ εδώ και χρόνια τις διαφημίσεις των διάφορων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ξεμυτίζουν κάθε Σεπτέμβρη με χαρούμενες φατσούλες να κοιτάνε τρεις - τρεις σε laptops (πάντα στη μπαταρία αυτά τα laptops δίπλα στο γρασίδι - πόση αυτονομία έχουν πια;) ή να περπατούν χαρούμενες το δρόμο της επιτυχίας στρωμένο από γραφεία (με σφραγίδες! οπως έλεγε ένας γνωστός βάρδος), pie charts, γραβάτες και προϊστάμενους και απορώ.

Σίγουρη επιτυχία υπόσχονται όλοι αυτοί. Ο ορισμός της "επιτυχίας" όμως διαφέρει ανάλογα με το τι σκατά έχεις πατήσει ως τώρα. Ξεχώρισα μερικές κατηγορίες (από όλα τα χρόνια που βλέπω όλες αυτές τις χαρούμενες φατσούλες) και να ο απολογισμός:

Δουλειά στο Δημόσιο
Πω λέμε! Πσσσ! Σσσσσίγουρη επιτυχιάρα! Ρε σεις, από πότε η δουλειά στο Δημόσιο θεωρείται επιτυχία; Και πόσο μάλλον να τη ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ κιόλας! Στον τόπο μας το λέμε "βόλεμα", "θεσούλα", ενίοτε και "ρουσφέτι". Αλλα τι να πουλήσεις στον ταλαίπωρο πατέρα που μεροδούλι-μεροφάι προσπαθεί να βολέψει τον κανακάρη του / την κανακάρισσά του (sic) που στον ήλιο μοίρα δεν έχουν και που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να σταματήσουν να ζητάνε χαρτζηλίκι; Νταξ, εννοούν (με καλές προθέσεις, ίσως) οτι το επάγγελμα είναι τέτοιο που σου δίνει δουλειά στο Δημόσιο σε χρόνο που ισούται με το βράσιμο ενός μελάτου αυγού, αλλά και πάλι, καλέ μου εκπαιδευτή, επιτυχία είναι ο βασικός μισθούλης και η επαγγελματική εξέλιξη σε ρυθμούς ταινίας του Αγγελόπουλου; Ε;

Βουρ για πολυεθνική (ή κάπως έτσι)
Σε διάφορες παραλλαγές, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Είναι κάτι σαν "το δάνειο ΜΕ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ, γουαου!" Μετάφραση: Θα φάς σκατά και στα πουλάμε για προφιτερόλ. Λες και η "πολυεθνική" εσένα περίμενε για να σου σκάσει τα φράγκα και να πάρεις τη νέα Mercedes που λιμπιζόσουν σε ένα τρίμηνο μόνο. Βολέψου με το βασικό και τους καφέδες που θα φτιάχνεις ως administrative assistant του administrative assistant της γραμματέως της καθαρίστριας και βλέπουμε. Εχει ο Θεός.

Ειδικός ΧΧΧΧ (βάλτε αυτό που θέλετε)
Με διετή φοίτηση (στην πληθώρα των περιπτώσεων) γίνεσαι "ειδικός multimedia pow-wow-wiki-gaou", "ειδικός δικτύων πληροφορικής τηλετεχνολογίας υπολογιστών (!)", "ειδικός πολυμεσικών εφαρμογών ευρυζωνικής τσιριμπιγκλόν" και άλλα τέτοια κιτρινομπεζ. Τελικά, αυτό που καταλήγεις μετά τα 20 πρώτα αποτυχημένα interviews είναι να γίνεις "ειδικός τηλεχειρισμού καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών ήχου και εικόνας", δηλ. zapping και αγιος ο Θεός μια και δεν έχουμε λεφτά ούτε για φραπέ σκέτο χωρίς γάλα στον καφενέ της κυρα Τασίας απέναντι.

Σπούδασα οικονομία και διοίκηση / διοίκηση επιχειρήσεων / οικονομικά στο τάδε College (το Αγγλικόν απαραίτητον)
Ωραία. Και τώρα ο κανακάρης / τσαπερδόνα περιμένει να διέλθει τα σκαλοπάτια της σχολής με το πτυχίο ανα χείρας και να του / της την πέσουν ορδές εργοδοτών (κατά προτίμηση οι ίδιοι οι γενικοί διευθυντές) προτείνοντας μισθούς που θα έκαναν τον ΟΠΑΠ να κοκκινίσει από ντροπή για τις εβδομαδιαίες εισπράξεις του, bonus που περιλαμβάνουν οικιακή βοηθό, τρία πολυτελή αυτοκίνητα με επιλογή χρώματος και ταπετσαρίας και φυσικά ΜΕΤΟΧΕΣ. Αμε! Βολέψου με την φράση "θα σας ειδοποιήσουμε μόλις έχουμε κάποια θέση που να ανταποκρίνεται στα προσόντα σας (ποιά;)" ή, σε περίπτωση που προσληφθείς, ετοιμάσου να κουβαλάς φακέλους, καφέδες, τυρόπιτες και φαξ από όροφο σε όροφο μέχρι να φτάσεις τα κιλά των μοντέλων που ποζάρουν στις διαφημίσεις της σχολής σου.

Γίνε στέλεχος επιχειρήσεων
Ω! Αυτό και αν είναι η ΥΠΕΡΤΑΤΗ πλάνη! Την σήμερον ημέρα, όλοι έχουν ένα τίτλο. Η ταμίας στο σουπερ-μάρκετ είναι στέλεχος (direct consumer cash flow executive manager). Ο ψήστης στο φαστφουντάδικο είναι στέλεχος (executive food quality assurance and order execution manager). Ακόμα και η κυρούλα που καθαρίζει τις τουαλέτες στο αγαπημένο σας club είναι στέλεχος (lavatory disinfection and water flow manager). Οπότε, μην περιμένετε κάτι παραπάνω. Στέλεχος θα γίνετε όμως. Και manager. Ναι. Χαχα.

Μια είναι η λύση σε όλα αυτά (συμβουλές από τον παππού προς τους νέους και φιλόδοξους)
Πηγαίνετε σε όποια σχολή, ιδιωτική ή δημόσια γουστάρετε. Η εκπαίδευση δεν κάνει κακό. Και δεν είναι τσάμπα επένδυση. Αλλα αμα δεν ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ και μόνα σας, δεν πρόκειται να δείτε προκοπή.

Και τώρα επιστρέφουμε στα κινούμενα σχέδια.

3 Responses to "Σεπτέμβριος, ο καιρός να ...εκπαιδευτείτε! Η οχι;"

Ανώνυμος said :
10 Σεπτεμβρίου 2007 στις 2:22 π.μ.
Φίλε, λες τρελές αλήθειες σε αυτό το άρθρο! Πραγματικά έσχισες...
Εϊσαι σε όλα μέσα, αλλά πιο πολύ γέλασα με τους managers, μιας και σπουδάζω στο διάσημο (και καλά)

Department of Management Science and Technology, στο...
Athens University of Economics and Business

τέλειος τίτλος για πτυχίο ανεργίας ε;
:)
Ανώνυμος said :
10 Σεπτεμβρίου 2007 στις 7:55 π.μ.
Αυτό το "άμα δεν ξεστραβωθείτε από μόνοι σας" , θα έπρεπε να γράφεται με τατουάζ στο μέτωπο του κάθε υποψήφιου φοιτητή, ώστε κάθε φορά που βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη να το διαβάζει!
Reflect said :
11 Σεπτεμβρίου 2007 στις 9:02 π.μ.
Πεστα "χρυσοστομε" :P

Δημοσίευση σχολίου