Ανακύκλωση στο δήμο Βύρωνα

1:03 μ.μ.

(0) Comments

Αν και στην επικαιρότητα δεσπόζει αυτές τις μέρες το θέμα των καταστροφών και των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά το θάνατο του 15χρονου μαθητή από σφαίρα αστυνομικού, ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή μας είναι πολυδιάστατη και σε αυτή τη μικρή χώρα υπάρχουν και άλλα πράγματα στα οποία θα πρέπει να δίνουμε σημασία.

Με μεγάλη χαρά παρακολούθησα λοιπόν την εγκατάσταση ειδικών κάδων ανακύκλωσης στο δήμο Βύρωνα, οπου σε 55 σημεία του δήμου τοποθετήθηκαν τετράδες κάδων ανακύκλωσης, ξεχωριστών για χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό. Τα περιεχόμενα των κάδων μαζεύονται από ειδικά αποριμματοφόρα που κινούνται με φυσικό αέριο.

Ανακύκλωση

 

Το πρόγραμμα φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλα λόγω της θερμής ανταπόκρισης των πολιτών, τόσο που πολλές φορές οι κάδοι γεμίζουν πριν φτάσουν τα φορτηγά για το άδειασμά τους. Σε επικοινωνία που είχα με το δήμαρχο, μου εξήγησε ότι ακόμα προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους στις συνθήκες που διαμορφώνονται.  Οπως και να έχει, είναι πολύ καλύτερο να ανακυκλώνονται τα σκουπίδια μας παρά να καταλήγουν στις χωματερές οι οποίες έχουν φτάσει στα όριά τους. Ο κόσμος ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη θέρμη, ιδιαίτερα στο θέμα του χαρτιού.

Δεν λείπουν βέβαια και τα "περίεργα": Οι κάδοι αλουμινίου, γυαλιού και πλαστικού είναι κλειστοί και ο μόνος τρόπος να πετάξει κανείς πράγματα σε αυτούς είναι μέσω κάποιων στρογγυλών οπών στο πάνω τους μέρος. Στους κάδους του πλαστικού, η οπή χωράει ένα πλαστικό μπουκαλάκι αναψυκτικού των 500ml αλλά όχι τα αντίστοιχα των 1500ml. Ετσι, πολλές φορές οι πολίτες αφήνουν έξω και γύρω από τους κάδους, σε σακούλες, μεγαλύτερες πλαστικές συσκευασίες (απορρυπαντικά, μεγάλα μπουκάλια αναψυκτικών κλπ). Το θέαμα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι όμορφο, αλλά τουλάχιστον δείχνει τη θετική στάση του κόσμου.

Λογω του οτι ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για το θέμα της ανακύκλωσης, σκέφτηκα να στείλω ένα email στην υπηρεσία του δήμο για να λάβω διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με το τι μπορεί να ανακυκλωθεί και τι οχι, καθώς και σχετικά με άλλα ερωτήματα που είχα ακούσει από φίλους και συμπολίτες μου. Χάρηκα ιδιαίτερα με την απάντησή τους, η οποία μπορεί να μην απαντά επακριβώς σε όλα τα ερωτήματα, αλλά αποτελεί σίγουρα μια καλή αρχή επικοινωνίας.

Παραθέτω τις ερωτήσεις που διατύπωσα και την απάντηση που έλαβα:

 

Ερωτήσεις

1. Τι ειδους χαρτιά μπορώ να ανακυκλώσω εκτός από τα προφανή; Εχει νόημα να ανακυκλωθούν χαρτιά π.χ. που χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με κάποιο καθαριστικό (π.χ. azax) για καθαρισμό επιφανειών, ή χαρτιά-συσκευασίες καταστημάτων delivery που περιέχουν λεκέδες από μαγειρικά λίπη; Επίσης, κάποιες συσκευασίες προϊόντων είναι κατασκευασμένες από ένα είδος χαρτιού που επικαλύπτεται από μια στρώση πλαστικού. Αυτές οι συσκευασίες έχει νόημα να τοποθετηθούν ως ανακυκλώσιμο υλικό στους κάδους χαρτιού;

2. Σχετικά με τα αλουμίνια, εκτός από τα κουτάκια των αναψυκτικών, μπορούν να ανακυκλωθούν και μεγαλύτερες συσκευασίες (π.χ. βρεφικών τροφών, κονσέρβες κλπ) και αν ναι, θα πρέπει πρώτα να πλένονται ωστε να απομακρύνονται τα υπολειμματα τροφών;

3. Σχετικά με το πλαστικό, και πάλι θα ρωτήσω για συσκευασίες καταστημάτων delivery. Ορισμένα καταστήματα παραδίδουν π.χ. σαλάτες σε πλαστικά μπωλ. Αυτά ανακυκλώνονται; Χρειάζεται να πλυθούν πρώτα; Ακόμα, οι συσκευασίες που παίρνουμε από τα super market, π.χ. τυρί σε φέτες σε πλαστική συσκευασία, μπορούν να ανακυκλωθούν; Τα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών των 500ml χρειαζονται πλύσιμο πριν τη ρίψη στον κάδο;

 

Απάντηση

Τα υλικά που μπαίνουν σε κάθε κάδο είναι συγκεκριμένα, καθώς όλες οι συσκευασίες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν το ίδιο. Για το λόγο αυτό και οι οπές στους κάδους ανακύκλωσης έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, ώστε να συλλέγονται μόνο υλικά τα οποία μπορούν να δοθούν για ανακύκλωση στη συγκεκριμένη οπή. 


Η αποκομιδή των υλικών γίνεται με ειδικά απορριμματοφόρα που κινούνται με φυσικό αέριο. Η αποκομιδή γίνεται κατά υλικό, δηλαδή το όχημα συλλέγει μόνο χαρτί, μόνο γυαλί, μόνο πλαστικό ή μόνο αλουμίνιο, ώστε τα ήδη διαλεγμένα από τους δημότες υλικά να δίνονται κατευθείαν για ανακύκλωση.


Το είδος χαρτιού που ανακυκλώνεται είναι οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βιβλία, οι κόλλες κτλ. Καλό θα ήταν κομμάτια που είναι πλαστικοποιημένα, όπως το εξώφυλλο των μπλε τετραδίων να αφαιρούνται πριν τη ρίψη στον κάδο ανακύκλωσης, ώστε το ανακυκλώσιμο χαρτί που θα παραχθεί να είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. Επίσης, δεν είναι ακόμα δυνατή η ανακύκλωση των συσκευασιών tetrapack.


Τα κουτιά των βρεφικών τροφών, οι κονσέρβες και τα κουτάκια μπύρας 500 ml είναι φτιαγμένα από σίδερο, και όχι από αλουμίνιο. Και τα δύο υλικά έχουν το σήμα της ανακύκλωσης στη συσκευασία, αλλά τα κουτάκια αλουμινίου μέσα στο σήμα πρέπει να γράφουν "alu”.


Όλα τα είδη πλαστικού ανακυκλώνονται. Υπάρχουν επτά διαφορετικές ποιότητες πλαστικού. Σαν καταναλωτές είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τις μεταξύ τους διαφορές, αλλά και να τις γνωρίζαμε θα έπρεπε να υπάρχουν επτά κάδοι ένας για κάθε είδος πλαστικού. Για το λόγο αυτό, τη διαλογή του πλαστικού την αναλαμβάνουν εξειδικευμένα εργοστάσια. Για να είναι τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης τα καλύτερα δυνατά, καλό θα ήταν τα πλαστικά να ξεβγάζονται πριν τη ρίψη τους στον κάδο ανακύκλωσης.

 

Αν έχετε και εσείς ερωτήσεις μπορείτε να τις υποβάλλετε στη διεύθυνση anakiklosi [παπακι] dimosbyrona.gr.

 

Σίγουρα τα 55 σημεία είναι λίγα, αλλά είναι μια καλή αρχή. Ας ελπίσουμε να δούμε και σε άλλους δήμους παρόμοιες κινήσεις.

0 Responses to "Ανακύκλωση στο δήμο Βύρωνα"

Δημοσίευση σχολίου